V okviru Centra Šteker mesečno prirejamo neformalna druženja uporabnikov individualnih svetovanj z namenom spodbujanja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Vse več mladih svoj prosti čas namreč nameni aktivnostim za računalnikom ali na mobilnem telefonu: igranju računalniških iger in iger na srečo, brskanju po spletu, uporabi različnih družbenih omrežij in podobno.

Prekomerna in neuravnotežena raba zaslonskih tehnologij lahko v skrajnem primeru vodi tudi v zasvojenost. Še posebej dovzetni za razvoj zasvojenosti so mladostniki, ki mejo škodljive rabe tehnologij težje prepoznajo, saj se od njih pričakuje, da tehnologijo uporabljajo na dnevni ravni. Eden od pogostejših razlogov, ki posameznika za več časa posadi za računalnik, je lahko osamljenost, kar opažamo tudi pri uporabnikih Centra Šteker. Z vključevanjem v različne prostočasne aktivnosti jih tako spodbujamo k mreženju, druženju in aktivnosti brez naprav, hkrati pa pripomoremo k razvoju socialnih veščin. Aktivno preživljanje prostega časa nedvomno pripomore k boljšemu fizičnemu in duševnemu zdravju.

S tem namenom smo se konec prejšnjega tedna z uporabniki odpravili na sprehod na mestni grič Piramida. Naš dan se je začel ob 9. uri, ko smo se zbrali v prostorih Društva IndiJanez. Sprva nam je vreme malenkost nagajalo, a nas rahel dež ni odvrnil od zastavljenega cilja. Da smo se lažje sprostili, se med seboj spoznali in vzpostavili stik, smo sprehod popestrili z različnimi družabnimi igrami. Po prvi igri z naslovom »Ime s predmetom«, ki je bila namenjena predvsem spoznavanju in sprostitvi udeležencev, smo skozi mesto krenili na pot v mestni park, do Treh ribnikov. Ob zmernem tempu smo se ustavili tudi ob nekaterih mariborskih znamenitostih.

Ko smo prispeli v gozd tik pod vznožjem Piramide, smo poiskali prvo klop za krajši počitek. Temu sta sledili igri »Skrivnostni papir« in »Viseči most«, ki sta nas dodobra ogreli in še dodatno sprostili. Sprehod se je nadaljeval čez gozd, kjer smo opazovali drevesa, naravo in gozdne živali. Vreme se je v tem času izboljšalo, posijalo je tudi sonce. Ko smo prispeli na sam vrh, smo uživali še ob čudovitem pogledu na celotno mesto Maribor. Zaradi uspešno doseženega cilja smo se odločili, da se na poti nazaj ustavimo še na sladoledu.

Sprehod smo zaključili ob 12. uri, še dovolj zgodaj, da smo vsak po svoje lahko opravili še druge dnevne obveznosti. Dogovorili smo se, da s sprehodi nadaljujemo tudi v prihodnje. Uporabniki so z udeležbo razvijali različne socialne spretnosti in aktivno preživeli prosti čas brez naprav.

V kolikor digitalne tehnologije uporabljaš za zabavo več ur dnevno, ti ponujamo naslednje nasvete:

  • Poskusi en dan v tednu preživeti brez računalnika ali mobilnega telefona.
  • Poišči si kakšen nov hobi.
  • Med kosilom pospravi mobilni telefon.
  • Ponoči izklopi mobilni telefon.
  • Odpravi se v naravo brez mobilnega telefona.
  • Zadaj si več jasnih ciljev, na primer: "danes bom prehodil_a 5 km," "danes se grem igrat na dvorišče," "v tem tednu bom ob večerih bral_a knjigo," "čez vikend gremo na družinski izlet" in podobno.
  • Pri igranju video iger si zadaj jasno časovno omejitev, na primer 1 uro. 
  • Povabi prijatelja ali prijateljico na kakšno skupno aktivnost.