V okviru Centra Šteker mesečno prirejamo neformalna druženja uporabnikov individualnih svetovanj z namenom spodbujanja k aktivnemu preživljanju prostega časa. Namreč vse več mladih svoj prosti čas nameni aktivnostim za računalnikom ali mobilnim telefonom npr. igranju računalniških iger, iger na srečo, brskanju po spletu, uporabi različnih družbenih omrežij, kar posledično lahko vodi tudi v zasvojenost. Še posebej dovzetni za razvoj zasvojenosti so mladostniki, ki mejo škodljive rabe tehnologij tudi težje prepoznajo, saj se od njih pričakuje, da tehnologijo uporabljajo na dnevni ravni. Eden iz med pogostejših razlogov, da posameznik preživlja več časa za računalnikom pa je lahko tudi osamljenost, kar opažamo tudi pri naših uporabnikih Centra Šteker. Z vključevanjem v različne prostočasne aktivnosti jih spodbujamo in omogočamo mreženje, druženje, aktivnosti brez naprav, hkrati pa pripomoremo k razvoju različnih socialnih veščin. Aktivno preživljanje prostega časa zagotovo pripomore k boljšemu fizičnemu in duševnemu zdravju posameznikov.

S tem namenom smo se konec prejšnjega tedna z uporabniki odpravili na sprehod na mestni grič Piramida. Naš dan se je začel ob 9. uri, ko smo se zbrali v prostorih Društva IndiJanez. Sprva nam je vreme malenkost nagajalo, a nas rahel dež ni odvrnil od zastavljenega cilja. Da smo se lažje sprostili, se med seboj spoznali in vzpostavili stik, smo naš sprehod popestrili z različnimi družabnimi igrami. Po prvi igri z naslovom »Ime s predmetom«, ki je bila namenjena predvsem spoznavanju in sprostitvi udeležencev, smo se odpravili na pot skozi mesto, v mestni park, do Treh ribnikov. Ob zmernem tempu smo se ustavili tudi ob nekaterih mestnih znamenitostih. Ko smo prispeli v gozd, tik pod vznožjem Piramide, smo poiskali prvo klop za krajši počitek. Temu sta sledili igri »Skrivnosten papir« in »Viseči most«, ki sta nas dodobra ogreli in še dodatno sprostili. Sprehod se je nadaljeval čez gozd, kjer smo opazovali drevesa, naravo in gozdne živali. Vreme se je v tem času izboljšalo, posijalo je tudi sonce. Ko smo prispeli na sam vrh, smo uživali še ob čudovitem pogledu na celotno mesto Maribor. Zaradi uspešno doseženega cilja, smo se odločili, da se ob odhodu nazaj ustavimo še na sladoledu. Sprehod smo zaključili ob 12. uri, še dovolj zgodaj, da smo vsak po svoje lahko opravili še druge dnevne obveznosti. Dogovorili smo se, da s sprehodi nadaljujemo tudi v prihodnje. Uporabniki so z udeležbo na sprehodu razvijali različne socialne spretnosti in aktivno preživeli prosti čas brez naprav.

V kolikor digitalne tehnologije uporabljaš za zabavo več ur dnevno, svetujemo da:

  • Poskusi en dan v tednu preživeti brez računalnika ali mobilnega telefona.
  • Poišči si kakšen novi hobi.
  • Med kosilom pospravi mobilni telefon.
  • Ponoči izklopi mobilni telefon.
  • Odpravi se v naravo brez mobilnega telefona.
  • Zadaj si več jasnih ciljev npr. danes bom prehodil/ a 5 km, danes se bom odšel/ la igrat na dvorišče, v tem tednu bom ob večerih bral / a knjigo, čez vikend bom odšel/ la na družinski izlet…
  • Pri igranju video iger si zadaj časovno omejitev npr. danes bom igral 1 uro.
  • Povabi prijatelja na kakšno skupno aktivnost.