V torek, 21. novembra 2023, se je ekipa Centra Šteker udeležila 2. Nacionalne konference obvladovanja nekemičnih zasvojenosti, ki jo je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Konferenca z naslovom "Z znanjem do zmernosti", organizirana v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje v okviru implementacije Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja 2018–2028, je potekala 20. in 21. novembra v Kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju. 

Vsebine letošnje konference so se osredotočale predvsem na krepitev znanja in kompetenc strokovnjakov, ki se pri svojem delu soočajo z nekemičnimi zasvojenostmi. Pri tem je poudarek bil tudi na povezovanju različnih deležnikov, izmenjavi dobrih praks znanj in izkušenj ter iskanju sinergij za uspešno obvladovanje izzivov na področju nekemičnih zasvojenosti v Sloveniji.

Program so sestavljala plenarna predavanja in interaktivne delavnice v izvedbi strokovnjakov s področja. Na povabilo organizatorja je pri programu aktivno sodeloval tudi Center Šteker, ki z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje sodeluje tudi v okviru programa Center Šteker – podpora in pomoč pri prekomerni rabi zaslonskih tehnologij, financiranega s strani Ministrstva za zdravje. Strokovna delavca Natalija Kašman in Matej Behin sta za udeležence izvedla interaktivno delavnico Aplikacije, ki jih uporabljajo mladi, in njihove pasti

Razlogi za vključevanje v digitalni svet so različni; pri delu z mladimi je pomembno, da se poglobimo v njihove interese in motivacijo ter izkažemo iskreno zanimanje za njihovo virtualno življenje. Pri tem smo neobsojajoči in odprti, čeprav morda sprva ne razumemo, zakaj jim neka vsebina ali dejavnost na zaslonu toliko pomeni. Bolj kot smo pripravljeni razumeti njegovo perspektivo, bolj bo otrok ali mladostnik odprt za predloge in nasvete. Delavnica Aplikacije, ki jih uporabljajo mladi, in njihove pasti se posveča najpogostejšim aktivnostim, splošnim navadam ter priljubljenim spletnim vsebinam in aplikacijam med otroci in mladostniki. 

Več o dogodku preberite v članku na spletni strani programa MIRA, kjer se nahaja tudi vabilo s podrobnostmi o programu.