Med ponedeljkom, 16. 10., in sredo, 18. 10., smo izvajali preventivne delavnice na Srednji šoli za oblikovanje Maribor. Delavnice so bile namenjene dijakom 1. letnikov, pokrivale pa so različne vidike spletne varnosti in odgovorne rabe spleta. 

Delavnica (Ne)varno na netu je tako pokrivala različne pasti in nevarnosti, v katere se uporabniki spleta, v prvi vrsti mladi, pogosto ujamejo. Teme, o katerih je bilo govora, so prekomerna raba zaslonov, tehnološke težave in prevare, prekomerna objava osebnih podatkov, spletno nasilje in druge. Dijaki so po skupinah s pomočjo slikovnega materiala in drugega gradiva debatirali o omenjenih temah in izmenjevali izkušnje, v okviru predstavitve njihovih ugotovitev pa smo skupaj nagovarjali tudi rešitve in vire pomoči za dano problematiko. 

Delavnica Online (samo)podoba se je medtem bolj specifično posvetila socialnim omrežjem in vsebinam, ki jih tam pogosto spremljamo, od različnih interesov do aktualnih dogodkov do influencerjev. Pogovarjali smo se o tem, koliko so vsebine, ki jih vidimo na napih časovnicah, dejansko resnične in zakaj je lahko nevarno, če do njih nismo kritični oziroma si jih postavljamo za ideal. S tem smo tudi naslovili, kako lahko gradimo na svoji samopodobi na različnih področjih, da bomo manj dovzetni za škodljive vplive spleta. 

Srednji šoli za oblikovanje in seveda vsem dijakom se zahvaljujemo za sodelovanje in se veselimo naslednjega srečanja!

 


Za več informacij o delavnicah Centra Šteker in Društva IndiJanez si oglejte ponudbo ali pošljite povpraševanje.