V četrtek, 8. 12. 2022, smo za strokovne delavce Centra za socialno delo izvedli izobraževanje na temo rabe zaslonskih tehnologij med mladimi. Dogodek smo organizirali v sodelovanju s Centrom za socialno delo Maribor, enota Maribor Tezno. 

Spekter uporabe digitalnih medijev v vsakdanjem življenju se povečuje. V sodobnem svetu smo neizogibno odvisni od zaslonskih tehnologij, zato je pomembno, da to področje, ki se redno spreminja in razvija, spoznavamo in ga nadgrajujemo z znanjem, ki vodi do (bolj) uravnotežene rabe – predvsem pri mladih, ki te tehnologije uporabljajo največ. 

V okviru predavanja Prekomerna raba zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih, ki ga je vodila strokovna delavka Natalija Kašman, so se udeleženci seznanili z uporabo spleta in zaslonskih tehnologij pri mladih, skupini, ki je poleg koristi teh orodij najbolj dovzetna tudi za njihove negativne učinke. Spoznali so ključne lastnosti in prepoznavne znake uravnotežene, prekomerne in škodljive rabe, kot tudi varovalne dejavnike in priporočila za strokovno delo.

Prostovoljke Centra Šteker so nato izvedle interaktivno predstavo V oklepu zaslonskih tehnologij, ki preko igrane situacije predstavi težave prekomerne in škodljive rabe zaslonskih tehnologij. Igralci skozi navidezno samoizpoved uprizorijo razvoj zasvojenosti z zaslonskimi tehnologijami oz. škodljive ali prekomerne rabe. Igra se občasno prekine, ko pripovedovalec »strokovnjak« opisuje psihofizične dejavnike razvoja zasvojenosti.

Program je zaključilo predavanje Aplikacije in omrežja, ki jih uporabljajo mladi ter njihove pasti strokovnega delavca Mateja Behina, ki se je posvetilo najpogostejšim aktivnostim, splošnim navadam ter priljubljenim spletnim vsebinam in aplikacijam med otroci in mladostniki. Veliko jih sicer prinaša prednosti, vendar je prisotnih tudi mnogo pomanjkljivosti in pasti, mladi pa lahko hitro izgubijo nadzor, ko se pred resničnim življenjem zatekajo v virtualni svet.

Po zaključku predavanja je sledila še krajša diskusija z udeleženci.

Centru za socialno delo Maribor se zahvaljujemo za povabilo in sodelovanje!

 


Za več informacij o preventivnih vsebinah Centra Šteker si oglejte ponudbo ali pošljite povpraševanje.