V četrtek, 19. 10. 2023, smo za strokovne delavce Centra za socialno delo Pomurje izvedli izobraževanje na temo rabe zaslonskih tehnologij med mladimi. Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba.

Spekter uporabe digitalnih medijev v vsakdanjem življenju se povečuje. V sodobnem svetu smo neizogibno odvisni od zaslonskih tehnologij, zato je pomembno, da to področje, ki se redno spreminja in razvija, spoznavamo in ga nadgrajujemo z znanjem, ki vodi do (bolj) uravnotežene rabe – predvsem pri mladih, ki te tehnologije uporabljajo največ. 

Program se je pričel z interaktivno predstavo V oklepu zaslonskih tehnologij, ki preko igrane situacije predstavi težave prekomerne in škodljive rabe zaslonskih tehnologij. Igralci skozi navidezno samoizpoved uprizorijo razvoj zasvojenosti z zaslonskimi tehnologijami oz. škodljive ali prekomerne rabe. Igra se občasno prekine, ko pripovedovalec »strokovnjak« opisuje psihofizične dejavnike razvoja zasvojenosti.

V okviru predavanja Prekomerna raba zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih ter priporočila strokovnim delavcem, ki ga je vodila strokovna delavka Natalija Kašman, so se udeleženci seznanili z uporabo spleta in zaslonskih tehnologij pri mladih, skupini, ki je poleg koristi teh orodij najbolj dovzetna tudi za njihove negativne učinke. Spoznali so ključne lastnosti in prepoznavne znake uravnotežene, prekomerne in škodljive rabe, kot tudi varovalne dejavnike in priporočila za strokovno delo.

Program je zaključilo predavanje Aplikacije, ki jih uporabljajo mladi, in njihove pasti strokovnega delavca Mateja Behina, ki se je posvetilo najpogostejšim aktivnostim, splošnim navadam ter priljubljenim spletnim vsebinam in aplikacijam med otroci in mladostniki. Veliko jih sicer prinaša prednosti, vendar je prisotnih tudi mnogo pomanjkljivosti in pasti, mladi pa lahko hitro izgubijo nadzor, ko se pred resničnim življenjem zatekajo v virtualni svet.

Po zaključku predavanja je sledila še krajša diskusija z udeleženci.

Centru za socialno delo Pomurje se zahvaljujemo za povabilo in sodelovanje!

 


Za več informacij o preventivnih vsebinah Centra Šteker in Društva IndiJanez si oglejte ponudbo ali pošljite povpraševanje.