10 ključnih nasvetov, ki jih lahko delite z otrokom glede varne uporabe interneta

 

  1. “Vedno se lahko obrneš name po pomoč.” To je najpomembnejša stvar, ki jo moramo dati vedeti otroku, saj se nam bo tako lažje zaupal, ko bo potreboval našo podporo.
  2. “Kaj bi storil_a v tem primeru?” Otroka naučite, na kakšen način se naj spopada z vznemirjajočimi situacijami na spletu.
  3. “Zapomni si, da na spletu niso vsi to, kar se pretvarjajo, da so.” Otroka opomnite, da mora vedno povedati odraslemu, če ga kdorkoli, ki ga pozna zgolj preko spleta, spravi v neprijetno situacijo ali ga nagovarja k sestanku v živo oziroma k deljenju osebne informacije ali fotografije.
  4. “Ne izdajaj svojih ali tujih osebnih podatkov.” To vključuje ime in priimek, kontaktne podatke in lokacijo.
  5. “Na spletu bodi spoštljiv_a do drugih.” Otroka opomnite, naj se tudi na spletu drži pravil lepega obnašanja, ki veljajo v resničnem življenju.
  6. “Premisli, preden objaviš.” Opomnite otroka, da lahko imajo njegova dejanja na spletu posledice zanj in za druge.
  7. “Ne pozabi drugih vprašati za dovoljenje.” Pomembno je, da od drugih pridobimo dovoljenje, preden objavimo fotografijo, dodamo koga v skupinski pogovor itd.
  8. “Zapomni si, da na spletu ni vse resnično.” Pomagajte otroku razviti kritično mišljenje, da bo znal sam poiskati zanesljive vire informacij.
  9. “Kar drugi objavijo na spletu, ni vedno realen prikaz njihovega življenja.” Dajte otroku vedeti, da nima nihče tako popolnega življenja, kot morda deluje iz spletnih objav. Nima se smisla primerjati z življenjem drugih, kot ga prikazujejo na spletu.
  10. “Ko si na spletu, bodi pozoren/pozorna na svoje počutje in si vzemi odmor, ko ga potrebuješ.” Vaš otrok bo pri tem morda potreboval pomoč, npr. časovne ali druge opomnike.

 

Najboljši način, da otroka podpremo pri zdravi in pozitivni uporabi spleta, je odkrit pogovor. Na tem mestu lahko najdete nasvete o tem, na kakšen način pristopiti k otroku in se z njim pogovoriti o varni uporabi spleta. Ne glede na to, ali se s takšnim pogovorom soočate prvič ali pa ste to temo že kdaj načeli, so vam naslednji nasveti lahko v pomoč, da mu boste lažje nudili podporo pri tem, da bo internet uporabljal na zanj neškodljiv način.

 

Začnite s pogovorom o pozitivnih straneh interneta

Internet je lahko za otroke super prostor, ki jim nudi raznorazne zanimive možnosti. Ko se z otrokom pogovarjamo o tem, kaj pozitivnega nam prinaša internet, ko načnemo različne teme pogovora v zvezi z internetom in ko otrokovo mnenje cenimo, s tem izkažemo zanimanje za vse vidike njegovega spletnega življenja. Ostanite odprti in si zapomnite, da otroci internet uporabljajo za drugačne stvari kot odrasli. Če boste do spletnih aplikacij, iger ali trendov izkazali neodobravanje, lahko to v otroku vzbudi odpor do nadaljnjih pogovorov z vami.

Če otroka spodbujamo k pogovoru o tem, kaj mu je pri uporabi interneta všeč, lahko to služi kot dobra odskočna deska za nadaljnje pogovore o težjih temah, s katerimi se otroci soočajo.

 

V pogovor vključite celo družino

Zberite celo družino skupaj in se pogovorite o tem, na kakšen način in v kakšen namen uporabljate tehnologijo. Sprejmite skupni dogovor o tem, kako jo uporabljati na varen in odgovoren način in si skupaj postavite jasno zastavljena pričakovanja in meje. Otroku dajte vedeti, kaj lahko stori, če se na spletu zgodi karkoli zaskrbljujočega ali če naleti na vsebine, ki bi ga vznemirile ali zmedle, ter ga opomnite, da se lahko z vami vedno pogovori o čemerkoli.

Poskusite pogovore z otrokom o njegovih izkušnjah na spletu vpeti v družinski vsakdan.  Če vam otrok omeni nekaj, za kar prvič slišite, ga prosite, naj vam pokaže ali pa vam podrobneje razloži, za kaj gre. Lahko pa se pozanimate tudi sami in se skupaj z otrokom pogovorite o tem, na kakšen način mu lahko nudite podporo pri varni uporabi tehnologije.

Pri uravnavanju rabe zaslonskih tehnologij si lahko pomagate z našim družinskim Dogovorom o uporabi zaslonske naprave.

 

Primeri iztočnic za pogovor:

Kaj te osrečuje pri uporabi tehnologije?

Kako na spletu najdeš videe/profile/igre, ki so ti všeč?

Kaj ti je všeč pri tej aplikaciji/spletni strani/igri?

So se pojavile kakšne nove posodobitve ali nastavitve pri tvojih najljubših aplikacijah/igrah? Mi lahko pokažeš, kako delujejo?

Kaj lahko kot družina storimo, da drug drugega zaščitimo na spletu?

Kaj bi storil_a, če … ? (npr. če bi videl_a neprimeren video, bi ti kdo poslal neprimerno ali neprijazno sporočilo ...)

 

Prilagodite temo in ton pogovora glede na potrebe otroka

Starejši kot so otroci, na drugačen način uporabljajo tehnologijo in internet. Z leti se spremenijo tudi izzivi, s katerimi se soočajo na spletu. Da dobite občutek, koliko vaši otroci že vedo in kakšne vrste podporo bi še potrebovali, jim zastavljajte vprašanja odprtega tipa, na katere ne bodo mogli odgovoriti zgolj z “ja” ali “ne”, temveč bodo lahko povedali kaj več in sami vodili pogovor.

Premislite, kakšen je namen posameznega pogovora, ki ga načnete z otrokom in to upoštevajte glede na to, v katero smer se pogovor odvije. Pogovor o temah, ki zadevajo varnost na spletu, pa je potrebno prilagoditi glede na starost otroka. Z najstnikom lahko na primer v sklopu pogovora o zdravih odnosih in postavljanju mej načnemo še temo o pošiljanju golih fotografij preko spleta. Z mlajšimi otroki pa se lahko pogovorimo, kakšne vrste fotografij smejo deliti na spletu in kateri deli telesa so osebni in niso namenjeni razkazovanju.

 

Kako se z otrokom pogovoriti o težjih temah?

Pogosto se lahko na pogovor o težjih temah vnaprej pripravimo. Ker pa so spletne vsebine tako lahko dostopne, se pogosto zgodi, da otrok takšne vrste pogovor potrebuje prej, kot smo pričakovali. Iz tega razloga je dobro, če se na to vnaprej pripravimo in pridobimo ustrezne informacije, kako se s takšnimi pogovori soočiti. Pri tem nam lahko pomaga družina, prijatelji, šolsko osebje, lahko pa tudi informacije poiščemo na internetu ali preko telefona kontaktiramo za to usposobljene strokovnjake. Takšnih pogovorov se je najbolje lotiti takrat, ko je otrok sproščen in v njegovi bližini ni dejavnikov, ki bi mu odvračale pozornost (npr. tehnologija, bratje/sestre). Vnaprej načrtujte, kaj želite povedati in premislite, kakšne so možne reakcije vašega otroka, da lahko ohranite miren in pozitiven ton pogovora. Morda boste ubrali bolj direkten pristop in otroku neposredno izrazili vzroke za skrb, zaradi katerih ste se odločili za pogovor. Če pa precenite, da bi bilo bolj primerno k otroku pristopiti na manj direkten način, lahko npr. temo pogovora navežete na mladostnike na splošno, da otrok ne bo čutil tolikšnega pritiska nase. Ne glede na to, kateri pristop boste izbrali, dajte otroku možnost, da premisli, postavlja vprašanja in deli svoje misli brez prekinitev in obsojanja. Pozorno poslušajte, če otrok izrazi občutke zmedenosti ali zaskrbljenosti. Pomirite ga tako, da mu date vedeti, da mu vedno stojite ob strani in če nimate odgovorov na kakšna vprašanja, lahko o njih poizveste skupaj.

 

Primeri nevsiljivih vprašanj:

Kako preživiš svoj čas na internetu?

Kaj si že slišal_a o … (npr. deljenju fotografij na spletu, spletnem medvrstniškem nasilju)?

Te kaj skrbi pri spletnih aktivnostih/spletnem življenju?

Rad_a bi se pogovoril_a o … s tabo, ampak najprej me zanima, kaj ti misliš o tem.

Kaj misliš, da tvoji sovrstniki menijo o …?

Bi me rad_a vprašal_a kaj o …?

 

Kako ravnati, če se otrok znajde v težavah?

Če se otrok obrne na vas in vam izrazi kakršno koli skrb, poskusite ostati mirni in radovedni, namesto, da se razjezite. Izognite se obsojanju in kritiziranju, saj se lahko zgodi, da se ne bo več želel pogovarjati, če bo dobil občutek, da je naredil nekaj narobe ali da se je znašel v težavah. Ne obsojajte ga, temveč mu dajte občutek, da se je dobro spopadel s težavo in se mu zahvalite, da se vam je zaupal. Če izveste, da se je znašel v skrb vzbujajoči situaciji, o kateri ne želi govoriti, mu dajte vedeti, da mu želite pomagati.

Izogibajte se temu, da bi ga silili govoriti o stvareh, o katerih se ni pripravljen pogovarjati. Raje poskusite pogovor načeti s pomočjo odprtih vprašanj in otroku dajte dovolj časa, da na vprašanje odgovori. Nič ni narobe, če niste prepričani, kako reagirati nadalje. Najbolj pomembno je, da otroku date vedeti, da mu stojite ob strani. V vsakem primeru pa lahko poiščete pomoč, da se boste lažje odločili za nadaljnje korake.

 

Primeri iztočnic za pogovor ob zaznani stiski:

Vidim, da te nekaj skrbi. Ti lahko kako pomagam?

Se lahko pogovoriva o …? Imej v mislih, da ti bom vedno pomagal_a, ne glede na to, s kako hudim problemom se soočaš.

Mi lahko razložiš, kaj se je zgodilo, da lahko skupaj rešiva problem?

 

Pri vseh fazah komunikacije z otrokom in reševanja zapletov vam lahko brezplačno pomagamo tudi strokovnjaki Centra Šteker.

 


Predelano na osnovi vira: https://www.childnet.com/