Novo šolsko leto smo začeli na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor, kjer smo med 12. in 23. septembrom izvajali delavnice na temo duševnega zdravja in zaslonov za dijake 2. letnikov.

Delavnica Ne bodi slon, uporabljaj bonton se ukvarja s komunikacijo na spletu ter problemi, kot so spletni konflikti, vdori v zasebnost, širjenje lažnih informacij in drugi. Udeleženci s pomočjo praktičnih vaj razmišljajo o posledicah žaljivosti in neprimernega vedenja na spletu.


Delavnica Ne bodi slon, uporabljaj bonton na inovativen način raziskuje, kako komuniciramo na spletu.
Foto: Center Šteker / Društvo IndiJanez

Delavnica Obvladam stres je namenjena ozaveščanju glavnih virov stresa v vsakdanjem življenju ter morebitnih odgovorov nanje, s katerimi si mladostnik lahko pomaga. Del tega je tudi vrednotenje odnosov ter odločitev, kaj naj bi posameznik pri svojem odzivanju spremenil. Učenci in dijaki dandanes namreč poročajo o izredno visoki stopnji stresa, kar negativno vpliva na njihovo zdravje.


Delavnica Obvladam stres s pomočjo praktičnih pripomočkov ponazarja pomen učinkovitega in zdravega spopadanja s stresom, udeležencem pa hkrati pomaga ozavestiti glavne vire stresa v njihovem življenju.
Foto: Center Šteker / Društvo IndiJanez

Delavnica Empatija, več kot le besede udeležence medtem usmerja k razmišljanju o empatični in altruistični drži in jim predstavi koncepte, kot sta empatija in sočutje. S pomočjo praktičnih prikazov in vaj raziskujejo, kako graditi na kapaciteti za empatijo, ki vpliva na boljše počutje in omogoča ustvarjanje bolj kvalitetnih odnosov z drugimi, promovira bolj zdravo in pozitivno vedenje ter povečuje splošno kakovost življenja.

Delavnica Empatija, več kot le besede udeležencem predstavi načine prakticiranja empatije v vsakdanjem življenju.
Foto: Center Šteker / Društvo IndiJanez

Sklop smo v vseh oddelkih zaključili z interaktivno delavnico Let's Play a Game na temo (ne)uravnoteženega igranja video iger. Delavnica, ki vključuje praktične igre in vprašanja s področja video iger v obliki kviza, udeležence spodbuja, da se preizkusijo v znanju s tega področja, vključno s prednostimi in slabostmi igranja, z namenom spodbujanja pogovora o problematiki prekomerne rabe in zasvojenosti, kot tudi osveščanja načinov za ohranjanje zdravih oblik igranja video iger.


Delavnica Let's Play a Game se poleg nezdravih oblik igranja in prekomerne rabe dotakne tudi zanimivosti s področja video iger in udeležencem na privlačen način predstavi njihovo zgodovino. Na sliki je igra Pong. Foto: Center Šteker / Društvo IndiJanez


Za več informacij o tej in drugih delavnicah Centra Šteker si oglejte ponudbo ali pošljite povpraševanje.