Otroci pridejo v stik z zasloni že zelo zgodaj, zato je pomembno, da jih naučimo varne in koristne rabe le-teh. Kako pa lahko to najučinkoviteje storimo?

Doc. dr Benjamin Lesjak je strokovnjak na področju prava in informatike, docent na Univerzi na Primorskem in predavatelj na več visokošolskih zavodih. Prav tako je član sveta, svetovalec in predavatelj pri Centru za varnejši internet, katerega poslanstvo je izobraževati otroke, starše in učitelje o odgovorni rabi sodobnih tehnologij. V intervjuju je povedal, kako vzgojiti otroke za varno preživljanje časa pred zasloni, kako jim najučinkoviteje privzgojiti pravo ravnotežje med rabo zaslonskih tehnologij in ostalimi aktivnostmi. Prav tako je spregovoril o posledicah deljenja osebnih podatkov na spletu. Dotaknil pa se je tudi teme "influencerskih staršev" in pojasnil, kakšni so njegovi glavni pomisleki glede tovrstnega posla.

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je vodila Natalija Kašman.


Starševski večeri so tematsko obarvane vsebine za starše in skrbnike, ki jih zanima tematika varne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih z namenom informiranja, izobraževanja in krepitve starševskih veščin. V oktobru in novembru si lahko ob torkih in četrtkih na spletni strani Centra Šteker ogledate posnetke kratkih intervjujev s strokovnjaki, ki delujejo na področju rabe zaslonov in spleta oziroma se pri svojem delu srečujejo z mladimi.