Otroci so zaslonom izpostavljeni zelo zgodaj, pogosto že pred 1. letom starosti. Kako se to pozna na njihovem vedenju in razvoju?

Pediatrinja Mojca Ivankovič Kacjan, dr. med., je spregovorila o opažanjih in izkušnjah iz svoje ambulante. Orisala je tudi glavne težave pri otrocih, ki so zaslonom izpostavljeni prekomerno ali prezgodaj, kot so govorno-jezikovne motnje, težave s pozornostjo, primanjkljaji na motoričnem področju ter glede na nedavne raziskave tudi strukturne spremembe v možganih. Kdaj in predvsem kako je torej primerno, da otrok uporablja zaslonske naprave?

Dr. Ivankovič Kacjan se je dotaknila tudi smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki jih je stroka izdala v letu 2021 in poudarila, zakaj sta enako pomembna čas in vsebina na zaslonih. Podala je tudi nekaj praktičnih nasvetov in dobrih praks za zdrav nadzor nad zasloni in mediji v vsakdanjem življenju.

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je vodila Natalija Kašman:


Starševski večeri so tematsko obarvane vsebine za starše in skrbnike, ki jih zanima tematika varne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih z namenom informiranja, izobraževanja in krepitve starševskih veščin. V oktobru in novembru si lahko ob torkih in četrtkih na spletni strani Centra Šteker ogledate posnetke kratkih intervjujev s strokovnjaki, ki delujejo na področju rabe zaslonov in spleta oziroma se pri svojem delu srečujejo z mladimi.