V torek, 30. novembra, smo organizirali 3. strokovno konferenco Centra Šteker na temo rabe zaslonske tehnologije med mladimi. Dogodek je zaradi epidemioloških razmer in preventivnega zaprtja Filozofske fakultete potekal virtualno. 

Srečanje je bilo namenjeno vsem strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi, kot so socialni in svetovalni delavci, pedagogi, vzgojitelji, učitelji in profesorji, zdravstveni delavci, terapevti ter drugi. Otroci in mladostniki namreč predstavljajo najranljivejšo skupino, saj so še posebej dovzetni za razvoj prekomerne in škodljive rabe zaslonskih tehnologij. K nezdravim vzorcem zadnje leto in pol dodatno prispeva še pandemija covida-19, ki je profesionalno, šolsko in družbeno življenje v veliki meri preselila na splet. 

Izbrani strokovnjaki, ki se z omenjeno temo ukvarjajo v okviru različnih disciplin, so udeležencem predstavili svoje delo z najnovejšimi opažanji in priporočili. Program sta z uvodnima nagovoroma otvorila Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Lilijana Zorko, vodja Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo Mestne občine Maribor.

Prvi govorec je bil dr. Denis Baš, specialist pediatrije in predsednik Sekcije za primarno pediatrijo, ki je predstavil letos izdane strokovne smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

Izr. prof. dr. Andrej Naterer s Filozofske fakultete Maribor je govoril o mentalnem zdravju mladih s posebnim poudarkom na občutkih stresa in osamljenosti. Njegova predstavitev je temeljila na nacionalni študiji med mladimi v Sloveniji iz leta 2020.

Robert Tekavec, višji kriminalistični inšpektor specialist in vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v upravi kriminalistične policije, je spregovoril o pasteh spleta s poudarkom na spolnih zlorabah otrok ter njihovem preprečevanju in preiskovanju. 

Pridružil se nam je tudi Aljoša Bagola, kreativni direktor desetletja in avtor knjižne uspešnice "Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke". Njegovo predavanje o sreči je pod drobnogled vzelo številna sodobna bremena, ki nam narekujejo, kako moramo živeti.  

O razvoju najstniških možganov in lastnostih najstniške psihe je govoril dr. Gašper Grobelšek, specialist otroške in mladostniške psihiatrije iz ordinacije pedopsihiatrija v zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor. Spregovoril je tudi o potencialnih načinih vplivanja na preprečevanje razvoja odvisnosti in lajšanja odvisniškega vedenja.

Za konec je strokovna delavka Centra Šteker in magistrica psihologije Janja Srebrnič predstavila delovanje in dejavnosti programa. Obenem je orisala nekatera ključna opažanja s terena v času pandemije pri mladih v severovzhodni Sloveniji. 

Program konference je povezoval sodelavec Centra Šteker Matej Behin. 

Ekipa Centra Šteker se ponovno zahvaljuje vsem govorcem in predavateljem, pa tudi vsem udeležencem, ki se zavzemajo za celostno obravnavo problematike prekomerne rabe zaslonov in spleta med mladimi.