V četrtek, 12. oktobra 2023, je potekala že 5. strokovna konferenca Centra Šteker na temo rabe zaslonskih tehnologij med mladimi. Vsakoletni dogodek, namenjen predvsem pedagoškim in drugim strokovnim delavcem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi, se je tudi tokrat odvijal v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v soorganizaciji z Društvom študentov psihologije Maribor. 

Mladi so kot ena najranljivejših skupin za razvoj nekemičnih zasvojenosti in težav na področju duševnega zdravja posebej dovzetni tudi za razvoj škodljivih oblik rabe zaslonskih tehnologij. Da področje prekomerne rabe zaslonov in spleta za strokovno javnost iz leta v leto ostaja relevantno, sicer potrjuje močen odziv na dogodek: letos se je zbralo približno 150 udeležencev. 

Dogodek je povezoval strokovni delavec Centra Šteker Matej Behin.

 

PROGRAM

Na konferenci so bile obravnavane teme, kot so aktivno preživljanje prostega časa, duševne motnje in medijska pismenost. Letošnja novost je bila okrogla miza na temo digitalizacije šolstva. 

Dogodek se je začel s pozdravnimi nagovori. Prva je govorila Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. Sledil je nagovor mag. Tine Kosi, v.d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino, zadnja pa je zbrane nagovorila Lilijana Zorko, vodja Sektorja za zdravstveno in socialno varstvo Mestne občine Maribor. 

Prvi sklop programa je predstavljala okrogla miza na temo digitalizacije šolstva, novost letošnjega programa. O različnih vidikih digitalizacije šolstva smo se pogovarjali s strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje z mladimi in šolskim sistemom in se s to temo torej vsakodnevno srečujejo. Gostje okrogle mize so bili:

  • Maja Vičič Krabonja, profesorica na Srednji ekonomski šoli Maribor in vodja koordinatorjev projekta Inovativna pedagogika;
  • Katja Kokol, svetovalna delavka na II. gimnaziji Maribor;
  • Zala Bricelj, digitalna strateginja in specialistka za uporabo sodobnih tehnologij za nastop na spletu in družabnih omrežjih;
  • dr. Aleksander Koroša, specialist otroške in mladostniške psihiatrije in Vodja Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov v Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Po okrogli mizi je bil čas za prvo vodeno aktivnost. Za udeležence smo pripravili 10-minutno telovadbo s preprostimi vajami za razgibavanje, primernimi za delovno mesto. Aktivnost je vodila strokovna delavka Centra Šteker Tatjana Stanec. 

Po odmoru in pogostitvi je program konference nadaljeval doc. dr. Zlatko Zimet z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predstavil je Slovensko mrežo zdravih mest, sistem organizacij in občin, ki si prizadevajo za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, še posebej mladih.

O odnosu med prekomerno rabo zaslonov in duševnim zdravjem mladih je v svojem predavanju nato govoril dr. Aleksander Koroša, specialist otroške in mladostniške psihiatrije in Vodja Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov v Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Druga vodena aktivnost je bila praktičen primer tega, kako lahko z otroci in mladostniki govorimo o medijski pismenosti. Z igro gluhega telefona so se udeleženci sprostili in nasmejali hkrati pa ilustrirali širjenje netočnih in lažnih informacij na spletu. 

Aktivnost je bila obenem tudi uvod v zadnje predavanje, ki ga je pripravila Zala Bricelj, digitalna strateginja in specialistka za uporabo sodobnih tehnologij za nastop na spletu in družabnih omrežjih. Spregovorila je o tem, kako krepiti in opolnomočiti uporabnike spleta, predvsem mlade, na področju medijske pismenosti in kako ta mladim omogoča uspešnejše obvladovanje digitalnega sveta in aktivno vključevanje v svet spletnih platform, kanalov in skupnosti.

Po zaključku predavanj je program sklenil predsednik Društva IndiJanez Ramiz Derlić. S kratkim zaključnim govorom, napisanim s pomočjo orodja ChatGPT, je ponazoril pomen naslavljanja vloge umetne inteligence v našem vsakdanu. 

Več utrinkov je na ogled v galeriji slik. 

slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika