Ali ste vedeli, da vsak četrti človek porabi več časa na spletu, kot pa za spanje? In da povprečen posameznik pogleda telefon povprečno 200-krat na dan?

Sodeč po raziskavi Statističnega urada RS bi naj v Sloveniji internet redno uporabljalo kar 98% mladih. In prav mladi predstavljajo najbolj ranljivo skupino za razvoj zasvojenosti.

Raziskava projekta EU Kids Online o uporabi interneta med otroci v Evropi je pokazala, da se kar 29% otrok sooča s prekomerno rabo interneta. To lahko vodi do različnih negativnih posledic (naraščajoče napetosti v družini, psihičnih težav (anksioznost, depresija,…), padca ocen v šoli.

Pogosta uporaba socialnih omrežij pri osnovnošolcih poveča tveganje za nastanek depresije za 27%. Prav tako je zaskrbljujoče dejstvo, da so tisti mladi, ki uporabljajo pametne telefone najmanj 3 ure dnevno, veliko bolj nagnjeni k suicidalnemu vedenju kot bi bili sicer.

 V današnjem času si težko predstavljamo življenje brez interneta, saj nam precej olajša opravljanje vsakodnevnih opravil, vendar pa nastopi problem, ko uporaba interneta diktira posameznikovo življenje ter vpliva na kvaliteto njegovih odnosov z drugimi. Prekomerna uporaba spleta lahko posebej vpliva na otroke in mladostnike, saj se njihovi možgani še razvijajo.

Ker se v Društvu IndiJanez zavedamo, da je zelo pomembno, da se tisti, ki se vsakodnevno srečujejo z mladostniki, zavedajo nevarnosti in pasti spleta, smo se odločili za organizacijo 1. strokovne konference v Mariboru na to tematiko.

Zato v četrtek, 17. maja 2018 pripravljamo v amfiteatru Filozofske fakultete v Mariboru, konferenca na temo Preprečevanje zasvojenosti s spletom in digitalnimi mediji, ki je namenjena strokovnjakom, ki se pri delu vsakodnevno srečujejo z mladostniki in drugi zainteresirani strokovni javnosti. Na konferenci bodo predavali vrhunski slovenski strokovnjaki s tega področja.