Poslanstvo

Poslanstvo

Poslanstvo našega centra

Center Šteker predstavlja prvi brezplačni specializirani program v severovzhodnem delu Slovenije, ki nudi celostno obravnavo na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. V okviru programa izvajamo preventivne in kurativne dejavnosti, osredotočamo pa se na različna področja zasvojenosti: socialna omrežja in splet nasploh, mobilne telefone, tablice, televizije, računalniške in online igre, igre na srečo in spletno pornografijo.

Center smo ustanovili v okviru dejavnosti na področju duševnega zdravja Društva IndiJanez. Skozi delo in pogovor z mladimi smo vedno znova ugotavljali, da uporaba digitalnih in zaslonskih tehnologij ter spletne vsebine vse bolj prevladujejo v njihovih življenjih – tudi do točke, ko mnogi prosti čas raje preživljajo za zaslonom kot s prijatelji ali ob hobijih. Težavo poglablja splošni porast rabe omenjenih tehnologij v vsakdanjem življenju, ki se zaradi vse večje digitalizacije pojavlja pri vseh populacijah; ker mladi računalnik ali tablico poleg tega dodatno uporabljajo za pobeg od vsakdanjih situacij, se lahko meja med koristno in prekomerno rabo hitro zabriše. 

Vse več je tudi znanstvenih dokazov, da lahko neprimerna in prekomerna uporaba zaslonskih tehnologij pri mladih povzroča negativne posledice v razvoju in zdravju, tako na psihični kot fizični ravni. Na Centru Šteker sodelujemo z različnimi strokovnjaki na področju mladine in pri delu upoštevamo najnovejše raziskave in smernice stroke, k obravnavi pa pristopamo tudi s človeškega vidika in brez obsojanja ali moraliziranja. Splet in digitalne naprave imajo veliko koristi; naš cilj je, da uporabnike in javnost informiramo o varni in uravnoteženi rabi, da jih bodo lahko s pridom in brez škode izkoristili.

Center Šteker je danes največji in najbolj prepoznaven program Društva IndiJanez. Njegova multidisciplinarna ekipa stremi k celostni in kvalitetni obravnavi.

 

Dejavnosti

V okviru programa “Izštekaj se” izvajamo:

  • brezplačna psihološka svetovanja uporabnikom, ki so zasvojeni z digitalnimi tehnologijami ali imajo težave zaradi prekomerne rabe, kot tudi njihovim ključnim bližnjim in tistim, ki se z njimi vsakodnevno srečujejo;
  • pomoč pri vključevanju uporabnikov v resnično življenje.

Svetovanja potekajo na dveh lokacijah, v svetovalnici Maribor in svetovalnici Murska Sobota, v katerih obravnavamo tudi uporabnike iz sosednjih upravnih enot.

 

V okviru programa “Zaštekaj” izvajamo:

  • preventivne delavnice za osnovnošolce in srednješolce na temo prekomerne rabe interneta in digitalnih tehnologij;
  • delavnice in predavanja za starše, učitelje in strokovne delavce;
  • tehnično podporo staršem in skrbnikom, namenjeno seznanitvi z uporabnimi znanji in orodji za zagotavljanje varnosti na spletu.

 

Za dodatne informacije ste vabljeni, da nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 2016 ali telefonsko številko sprejemne pisarne v Mariboru 031 850 500, lahko pa nam tudi pišete na info@steker.si.