Otroci se danes rodijo v okolje, kjer so televizija, računalniki, tablice in mobilni telefoni ves čas na dosegu roke. Kako dojemajo pisane podobe na zaslonu, ki so jim tako privlačne?

Starši so prvi, ki otroka spremljajo na njegovi medijski poti, ko prične prvič spoznavati zaslone in njihova vloga je, da ga opogumljajo in opolnomočijo, tudi tako, da ga usmerjajo k primernim in kvalitetnim vsebinam. Kakšne vsebine pa naj otroci sploh spremljajo in kje je kompromis med tem, kar želijo gledati sami in tem, kar jim želimo ponuditi mi?

Martina Peštaj, urednica Uredništva otroških in mladinskih oddaj na Televiziji Slovenija, v intervjuju poudarja, da otroci še niso toliko vešči gledalci, da bi o primernosti presodili sami, zato so posebej ranljivi za škodljive elemente. Z nami je spregovorila o tem, na kaj moramo biti pozorni pri različnih starostnih skupinah ter katere veščine morajo otroci in starši obvladati za varno brskanje in konzumiranje medijev. 

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je opravil Ramiz Derlić.

 


Starševski večeri so tematsko obarvane vsebine za starše in skrbnike, ki jih zanima tematika varne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih z namenom informiranja, izobraževanja in krepitve starševskih veščin. V oktobru in novembru si lahko ob torkih in četrtkih na spletni strani Centra Šteker ogledate posnetke kratkih intervjujev s strokovnjaki, ki delujejo na področju rabe zaslonov in spleta oziroma se pri svojem delu srečujejo z mladimi.